Det är de mest fåniga sakerna som påverkar mest

 
 
Det finns vissa saker som jag inte gör. Saker som jag inte gör bara för att följa normen, för att inte göra något märkvärdigt och sticka ut. Saker jag inte gör för att det inte ska nämnas senare i mitt liv. Saker jag försöker undvika.
 
Det är mest nu på sista tiden som jag har börjat tänka annorlunda. Jag har hunnit stanna upp och tänka, varför gör jag det bara inte? Vill jag göra detta så är det bara att jag gör det. Varför bryr jag mig så mycket om hur jag uppfattas av andra? Vill jag bli bekräftad av andra? Accepterad? Är jag inte accepterad idag nu så lär jag inte bli det imorgon heller. Till och med när jag skriver nu så sitter jag och tänker "Ska jag verkligen publicera det här?". Klart som fan säger hälften av mig medan den andra säger tvärtom.
 
Jag tror jag har blivit begränsad tidigare av min omgivning, blivit ifrågasatt utan egentlig anledning, annat än att kunna bli accepterad av dem. Jag vågar inte exponera mitt liv, vilket nog är bra? Men samtidigt så finns den en sådan stor del i mig som vill skriva, berätta och visa.
 
Jag vågar inte säga vad jag verkligen tycker för jag vill inte bli dömd för något jag inte riktigt kan formulera fullt ut. Borde jag då vara tyst bara då jag inte kan formulera min åsikt på en gång, eller istället bli dömd direkt utan en djupare förklaraing för själva grunden för min åsikt?
 
Vissa kanske tycker att jag redan sticker ut från normen, men i det flesta fall håller jag faktiskt fortfarande tillbaka. Men vet ni vad det konstiga är? Det är de mest fåniga sakerna som påverkar mig mest. Det är de allra fånigaste saker som jag inte gör. Fåniga saker som att inte publicera vissa saker på internet. Fåniga saker som att inte använda crocs offentligt. Fåniga saker som att inte springa till bussen. Fåniga saker som att bry sig om vad andra har för uppfattning och åskit om mig. Fånigt va?
 
Jag ska sluta bry mig om fåniga saker.

Jobbhelg

Den här helgen har jag jobbat hela tiden. Har bara åkt hem för att sova nästan. Idag så har det bara regnat och regnat. Jag och Erik hade tänkt att ta oss ut och gå en promenad, men jag hade så onda skavsår att de enda skor jag kan använda är crocs. Inte de bästa skorna att gå ut med i spöregn.
 
Istället såg vi en massa avsnitt av Game of thrones. Det är nästan det enda vi kan titta på då vi varken har tv eller internet. Vi passade även på att lyssna på radio och rensa upp blommorna. Jag fick radion av mamma som ärvde den från mormor. Det bästa är att den fortfarande funkar hur bra som helst, men att den ändå har det där gamla mysiga över sig!
 
 
Vi plockade även jordgubbar från landet! Äntligen har de börjat komma en massa jordgubbar. De var sena i år men oj så goda!
 
 
 
Annars har vi njutit av regnet. Pratat om hur konstigt det är att vi nu bor i ett hus. Hur underbart, tokigt och härligt det är!
 

Bestick

Knivar är något som tycks försvinna ur min och Eriks bestick låda varje gång man öppnar den. Även stora skedar försvinner titt som tätt. Jag som är lite av en perfektionist hatar när det är olika modeller av knivar och gafflar när man ska äta. Helst ska allting matcha.
 
Nu när vi har flyttat till hus så kände vi att det var dags att köpa ett helt nytt set med bestick. Varje år så har jag fått presentkort på cervera av mina snälla kusiner. Så nu hade jag en hel hög att sätta sprätt på och jag och Erik hittade ett set på 48 delar som också kändes ganska tidlösa.
 
 
Kampanjpris på Cervera 999:- (ord. 1999:-)

Min 20-årsdag

Igår så fyllde jag 20år. Hade verkligen den bästa dagen någonsin och superfina vänner och superfin familj som kom och grattade mig. Vi har ju ingen internet här i huset och därför blir det emellan åt glapp mellan inläggen. Slänger in lite bilder från gårdagen. Till veckan blir det en hel del jobb!
 
 
Blommor jag fick av min fina pappa!
 
 
Det här fina kakfatet fick jag av Emil och Evelyn! Hur fint som helst!
 
 

Bakdag

Idag har jag bakat en massa! Allt annat har lagts åt sidan men förhoppningsvis är det värt det imorgon. Fick en massa hjälp av Evelyn så det gick mycket lättare än när man är själv.

Imorse var vi även på banken och skrev på lite papper. Jag har skrivit på så mycket papper så att min autograf äntligen börjar se bra ut haha. 

Blir lite bilder från telefonen, har nämligen inte haft tid att plocka fram kameran idag. Förhoppningsvis hinner jag med att knäppa lite bilder imorgon!




Planerar min walk in closet

Nu har jag börjat planera min walk in closet. Det rummet var redan någorlunda renoverat när vi flyttade in vilket var en stor tumme upp. På så vis slipper vi renvovera det i den närmaste framtiden. Däremot så har jag börjat planera vilka möbler som jag ska har där inne. Några möbler har jag redan där men jag behöver en större byrå, spegel och ett "sminkbord" med stol.
 
 
Har kikat lite på IKEA och hittat de grejer som jag vill ha. Det är inga märkvärdiga saker och det är väldigt många som har likadana. Förhoppningsvis kan jag beställa nästa vecka eller så kanske jag övertalar Erik att fara på roadtrip till sundsvall. Annars så ska jag också beställa en sovrumslampa och det är lite mer prioriterat!
 

Nu i dagarna

Äntligen är jag lite ledig! I veckan är planerna att fira min 20-årsdag! Har bjudit över en massa vänner på fika så imorgon blir det stor bak här hemma.
 
I helgen har vi varit och fiskat och badat. I hus väg så har vi försökt att fixa lite i trädgården. Dragit upp en massa rötter och kapat ner den lilla djugeln som växte längst bak i trädgården. Erik har förutom det börjat riva lite i gillestugan, rättare sagt i mancaven. Gillestugen är det som kommer bli "Eriks rum", rummet där han kommer få inreda hur han vill. Vi kommer dock inte börja fixa där ordentligt förrän i vår. Innan dess ska vi renovera badrummet. Ikväll hade vi tänkt att börja planera hur badrummet ska se ut. Vi ska dock inte renovera det förrän efter jul.
 
Här kommer lite bilder efter att vi dragit upp rötterna. Första bilden är dock en före bild.
 
 
 
 
 
 
 
Det går undan när vi får så mycket hjälp av Emil och Evelyn! Slänger även in en bild på min och Eriks middag idag. För er som inte vet så tycker jag att det är jätteroligt att laga mat (nästan roligare att fota maten).
 
 
Kram på er!

Vem gör vad hemma hos oss

Tänkte bryta dessa renoveringsinläggen med en lite "Lära känna oss" lista. Vore roligt om ni kommenterade ifall ni trodde det var tvärtom på någon fråga eller och det var ganska lätt att förstå vem som göra vad. 
 
Vem diskar/plockar ur diskmaskinen? - Det är väldigt olika beroende på vilken dag det är.
 
Plockar och fixar i ordning? - Jag vill säga jag eftersom jag fixar i ordning diverse sakerna medan om det är att plocka undan småsaker så är det nog oftast Erik.
 
Dammsuger? - Erik dammsugar alltid. Jag avskyr att dammsuga och Erik älskar det. Han är jätteduktig på att plocka fram dammsugaren och dammsuga lite då och då.
 
Torkar golven? - Det är jag, konstigt nog föredrar jag att torka golven än att dammsuga.
 
Lagar mat? - Jag lagar oftast maten. Jag är lite bättre på att hitta på lite nya saker och jag vet lite bättre om vilka smaker som passar bra ihop. Jag ska tillägga att Erik inte är dålig på att laga mat. Han var riktigt dålig på det när vi först träffades men han blir duktigare och duktigare.
 
Tvättar, hänger och viker tvätt? - Jag gör allt. Jag skulle inte låta Erik tvätta mina kläder. Vi har gjort i ordning fyra tvättkorgar där vi sorter svart 40, vit 40, handdukar och sängkläder. På så sätt så kan Erik slänga in en tvätt utifall jag inte skulle vara hemma. Annars skulle han bara ha slängt in allt i samma tvätt.
 
Strycker? - Jag
 
Går ut med soporna? - Erik. Jag tror jag har gått med soporna 5 gånger på 1år? Jag har dock blivit bättre på det nu när vi bor i ett hus, men när vi bodde i lägenheten så gick alltid Erik med dem. Jag gjorde det bara inte.
 
Betalar räkningarna? - Erik, han är även den som pratar med alla företag vi har "abonnemang" på om det skulle var något.
 
Rensar avlopp? - Det är jag som gör. Erik brukar ibland ropa på mig för att jag ska göra det för han tycker det är så äckligt.
 
Fixar med bilen? - Erik, det är hans bil och förövrigt så kan jag i princip inget om bilar.
 
 
 

Före och Efter - Sovrummet

Äntligen har vi flyttat ner sängen till vårt nya sovrum. Ännu finns det småsaker kvar att göra men det mesta hör till möblemanget. Tänkte visa lite före och efter bilder. Vi har bara förebilder från själva "visningen", som mäklaren tagit. Jag hann inte med att knäppa några bilder innan eftersom Erik var så snabb med att riva stället. Här kommer de i alla fall.
 
FÖRE
 
 
Garderoberna här vart något som jag verkligen ville få bort. Dessutom knakade golvet hur mycket som helst så det var vi också tvungen att åtgärda.
 
 
EFTER
 
 
Sängen hamnde där garderoberna stod tidigare och där sängen stod så ska vi (kanske till hösten) bygga en lång platsbyggd byrå. Jag måste bara säga att även om allt inte är helt klart så är jag ändå så himla nöjd!
 
 
 
 

En färg kompromiss

Vet ni vad? Hade det varit så att jag hade fått bestämma färg i sovrummet helt själv så hade jag velat ha blåa väggar. Har ni sett filmen Sex and the city? I den filmen så målar Carrie om sin lägenhet i en blå färg och jag är helt förälskad i den blåa nyansen. Enda sen jag såg filmen först gången så har jag velat ha den blåa färgen i mitt egna sovrum.
 
Det enda är ju att jag inte får bestämma helt själv. Erik ville inte ha blåa väggar då han tror att man lessnar alldeles för fort. Detta ledde då till att vi bestämde oss för vita väggar. Den exakta nyansen av vitt valde Erik. Idag är jag ganska glad att vi bestämde oss för vita väggar, men för att försöka hålla min dröm lite levande så har jag köpt några blåa detaljer idag. Gardiner och kuddar i en härlig blå färg. Inte exakt som drömfärgen, men inte långt därifrån. Fördelen med färg på andra saker är att de är mycket lättare att byta ut om man skulle bli less.
 
Första bilden är från google och är en bild från Carries lägenhet i filmen. Andra bilden är på några av de saker jag införskaffade idag. Förhoppningsvis så kommer sovrummet vara färdigt imorgon och då kommer ni även att få se för och efter bilder.

Trädgårdsfix

Godmorgon på er. Jag är faktiskt relativt nyvaken eftersom jag jobbade natt igår. Inatt jobbar jag sista natten och sen är jag ledig i två dagar innan jag jobbar natt igen. Det är dock, skönt nog, bara en natt och sen är jag ledig i fem dagar.
 
Erik är just nu ute och klipper gräset. Det är jätteskönt att jag slipper göra det. Istället så har jag slängt igång en tvättmaskin och vikt lite tvätt. Senare idag så ska vi iväg för att slänga lite skräp och sen ska vi vidare in till stan för att köpa det sista till sovrummet. 
 
Efter att sovrummet är färdig så hoppas jag att det kommer vara fint väder så man kan lägga lite energi på trädgården. Vi har redan lyckats få bort en hel del där men det finns ganska mycket kvar att göra.
 
Såhär såg det ut i jordgubbslandet när vi flyttade hit.
 
 
Efter många myggbett och mycket slit så började det tillsist likna ett jordgubbsland. Det är fortfarande långt ifrån färdigt med det ändå redan nu en enorm skillnad.
 
 
Det har ju även hunnits med en massa fika under de senaste dagarna. Det kommer dessutom bli en massor med mer fika då jag fyller år nästa vecka!
 
 
Vi har också, förutom renoverat sovrummet, rivit ner uteplatsen och tagit bort lite buskar. Det var så himla mycket mygg där, så att det inte gick att vara där alls. Så fort vi fick bort det så försvann i princip myggen så nu kan vi äta middagar där och fika under dagarna. På husets baksida har vi också en massa olika idéer och planer men det är dock ganska långt borta i våran planering!
 
 

Sovrumsdörren

De senaste dagarna har vi firat Eriks födelsedag så det har inneburit en hel del fika och trevligt sällskap. Igår jobbade jag natt, så imorse tog jag bussen hem för första gången. Känns skönt att man kan ta bussen om det krisar eller så. När jag väl var hemma så kröp jag ner i sängen med Erik och sov. Efter ett tag så klev Erik upp för att fortsätta med sovrummet. Det var inte kul kan jag säga. Han hamrade och hamrade. Till sist fick jag säga åt honom att jag verkligen behövde sova. Gissa vad han gör då? Han kommer med ett par hörselkåpor och tycker jag ska sova med dem. Jag total vägra men när han väl gick ner och fortsatte att hamra så hade jag inget annat väl än att försöka sova med hörselkåporna. Jag somnade, men jag sov verkligen inte gott. Så går det när man bor med en hängiven snickare.
 
När jag tillsist klev upp så blev jag lite gladare när jag fick se att Erik lagt det sista golvet och fått upp den nya sovrumsdörren. Angående sovrumsdörren så var jag och Erik otroligt oense. Jag ville så gärna ha kvar den gamla dörren medan han tyckte vi skulle byta. Det var tydligen svårt att riktigt få till den gamla dörrkarmen och dörren behövde så mycket uppputsning så tillsist lät jag mig övertalas att vi skulle byta ut dörren. Jag fick dock välja ut den nya dörren. Dörrhandtag var även något som vi var oense om men tillsist valde vi ändå att kompromissa så att båda blev nöjda.
 
Jag tycker det är jättebra att vi kan kompromissa om saker så att båda blir nöjda. Jag kompromissar hellre än att veta att Erik vantrivs i vårt hus, just eftersom att det är vårt hus. Förhoppningsvis så håller våra lyckade kompromisser i sig under hela renoveringen. Jag ska även tillägga att jag och Erik har varsitt rum här i huset där vi verkligen får bestämma helt själv hur det ska se ut och då slipper vi kompromissa och får köra våra egna race.
 
 
Såhär ser dörren ut från hallen och bilden nedan är på hur det ser ut innefrån sovrummet.
 
 

Vad som fick oss att köpa hus

Det finns nog en del som undrar hur det kom sig att vi köpte hus. Vi är båda väldigt unga och det skedde egentligen ganska fort. Så jag tänkte berätta lite för er hur vi resonerade.
 
Erik ville köpa en lägenhet, han ville renovera. I hyreslägenheten vi bodde i, så klättrade han på väggarna tillsist för att han hade inget att göra (eller någonstans att "hålla till"). Vi var på flera visningar men i och med att det är bostadsbrist här i Umeå så är det egentligen omöjligt att köpa en lägenhet till ett (vad vi tycker) acceptabelt pris. Efter att ännu en budgivning gått åt skogen så bestämde vi helt enkelt att vi börjar kolla på hus istället. När det kommer till kritan så ville vi båda flytta till en villa i framtiden ändå. 
 
Vi såg över våran budget och kollade lite utbud på hus. Vi satte upp lite krav och dessa var:
  1. Inte mer än 3 mil till centrum, efteråt kände vi till och med att det inte får vara mer än 2 mil.
  2. Goda bussförbindelser
  3. Nära till affär
  4. Ett renoveringsprojekt
  5. Någonstans för Erik att snickra
Vi kollade ett tag på ett hus som var jättefint men det kändes alldeles för långt bort även om det var under 3 milsradien. Det var i och med det som vi ändrade oss till max 2 mil.
 
Sävar uppfyllde alla våra krav och dessutom är vi båda bekanta med området. Rättare sagt så känner vi till området väldigt bra. Så Sävar blev genast ett ställe som vi prioriterade. Det kändes som ett väldigt bra ställe att köpa hus på om man inte vill bo inne i stan (vilket vi egentligen inte vill då vi båda är uppväxt lite mer utanför stan). Så dök det upp ett hus som var i våran prisklass och ett renoveringsprojekt. Vi hade inte så stora förhoppningar men tänkte väll att vi kan ju prova. När det sedan stod klart att nästan ingen annan var intresserad så kunde vi förhandla lite om priset.
 
Vi bestämde oss helt enkelt att ta chansen. Vi tänkte helt enkelt "Går det åt helvete, så går det åt helvete". Vi är unga nog rätta till våra misstag om det går åt helvete. Men fixar vi det här, då har vi gjort våran livsaffär. Och vet ni vad?Jag har inte ångrat mig en enda sekund. 
 
Unga och oerfarna kanske, men ingen hade höjt på ögonbrynet om vi hade köpt en lägenhet för samma summa (vilket ca en trea i centrum kostar idag). Jag har lärt mig så mycket under dessa månader. Kunskaper jag nu kommer bära med mig hela livet. Dessutom undrar jag varför skolan aldrig lärt ut sånt här? Det är jäkligt bra att kunna när man väl ska ge sig ut i bostadsmarknaden.
 
Ett tips till er där ute, som går i hus tankar och inte kan något om ämnet, är att läsa på om lagfart och pantbrev (dessa saker var helt okänt för mig innan). Samt att se över räntan. Kom ihåg att man kan om man vill!
 
 
Nu är vårat sovrum snart färdigt!

Vännäsdagarna

Jaha, trodde att vi skulle hinna vara väldigt produktiva idag men icke. Sov mycket längre än vad som var tänkt och på så vis hamnade vi efter med nästan allt. Men men, det är ju en dag i morgon också.
 
Erik har spacklat första varvet, slipat och ska strax påbörja det andra varvet. Man kan snart börja se ljuset i tunneln och jag längtar verkligen tills vi kan flytta in i vårt fina sovrum. Ännu är det dock en massa saker kvar att göra. Själv har man försökt att få bort det mest från köket, men det är inte så lätt. Det är så många småsaker som man inte riktigt vet vart man ska ha. Dessutom börjar man fråga sig nu om det ens är värt att ha kvar? Oftast svarar jag ja fast jag borde säga nej och bara slänga alltihop.
 
 
 
Vi for till Vännäs i alla fall och gick runt där ett tag, käkade lunch och begav oss sen hem igen. Det var sol och spöregn lite om vartannat. Fick med mig några saker hem vilket är en brödkavel, smörknivar och en kärnurgröpare(?). 
 
 
Nu ska jag fortsätta med städningen samt starta tvättmaskinen.

Rabarbersaft

Idag har jag försökt att städa en massa i huset och Erik har fixat taket och spacklat väggarna i sovrummet. Imorgon ska vi slipa och spackla andra varvet och kanske ett tredje varv imorgonkväll. Jag håller tummarna för att vi ska kunna måla första varvet färg på söndag.
 
Om vi får tid över så blir det en sväng till stan imorgon. Vi var även en sväng inne i stan idag och köpte en avfuktare. Så får se hur bra den funkar sen. En nackdel med hus är att man lägger dyra pengar på saker man aldrig tänkte på för tre månader sen. Men det är givetvis värt det i längden, det är väll det som är skillnad.
 
Förutom allt det där så kokade jag även lite rabarbersaft. Lyckades helt okej med tanke på att det var första gången. När resten av bären i trädgården så kommer det bli mycket saftkokande!
 

En vecka i huset

Jisses vad tiden går fort! En vecka har gått sen vi flyttade in i huset men vi lever fortfarande lite i kartonger. Vi ska se till att ta tag i det i helgen.
 
Körde igång första tvätten med tvättmaskinen idag. Hade egentligen tänkt tvätta för ett par dagar sen men då hade vi ingen förlängningssladd så då föll det lite mellan stolarna. Men idag fick jag äntligen köra igång maskinen. Den funkade bara bra och jag gillar att jag kan hänga tvätten istället för att torktumla en massa som vi fick göra när vi bodde i lägenheten. Är uppvuxen utan torktumlare så jag tror det bara är en personlig vanesak. Än så länge har jag inte några planer på att testa våran torktumlare.
 
I helgen har vi, förutom att få bort alla kartonger, en hel massa andra planer. Jag har fått en saftmaja av mamma i inflyttningspresent så jag hade velat prova den,men får se hur pass våra bär har mognat i trädgården först.
 
Jag hade också velat komma iväg till Vännäs nu under Vännäsdagarna, mest för att det är lite av tradition för mig, men också för att få göra något lite annorlunda än vardagssaker. Vi får enkelt se hur det blir med den saken också.
 
Det som dock ska ske i helgen är att vi ska spackla väggarna inne i sovrummet och förhoppningsvis få upp taket och väggpanelen. Jag ska dessutom göra en smörgåstårta eftersom Erik fyller 21år på måndag, sen hade jag velat hinna med att göra en paj utöver smörgåstårtan, men vilken typ av paj vet jag inte än.
 
Såhär ser det ut med renoveringen för tillfället. Erik jobbar på så bra och vi får mycket hjälp från hans bror vilket är tacksamt!
 
 
 
 
 
Nu ska vi krypa till sängs. Godnatt!

Husköp

Jag och min sambo Erik har köpt en villa i Sävar, ca två mil utanför Umeå. 
 
Vilka är vi då?
 
Jag heter Malin och är 19år gammal (Fyller 20 om ett par dagar). Jag jobbar förtillfället som personlig assistent men har stora planer på att plugga i framtiden.
 
Min sambo Erik fyller 21 på måndag och jobbar som snickare, vilket är alldeles ultimat nu när vi ska renovera huset.
 
Huset då?
 
Huset ligger på ett kvartersområde nära både Ica, dagis och vårdcentral. Huset är en 1,1/2 plansvilla med en härlig trädgård full med olika sorters bär.
 
Planen är att total renovera hela huset allt eftersom och vi börjar med vårat sovrum.
 
Ha en bra dag!
 

Nu börjar vi om från början

Hej!
jag har bestämt mig för att ta upp den här bloggen igen så nu kör vi!