Blommor

Blommor har aldrig riktigt varit min grej mer än att jag tycker de kan vara fina ibland, men i år så är faktiskt blommor något som jag har längtat mycket efter. Det har verkligen varit super härligt att få plantera om lite blommor nu då sommar verkligen ligger runt hörnet. Så igår så passade jag och Erik på att svänga förbi platagen och välja ut några blommor.
 
 
Faktiskt så var det Erik som i slutändan fick välja blommor.
 
 
Så medan jag passade på att plantera om dem så trimmade Erik gräset. Skönt att spendera tid tillsammans fastän vi håller på med olika saker.
 
 
Det är inte ofta jag själv är med på bild faktiskt. Oftast är det jag som tar bilderna eftersom jag vet hur jag vill att de ska se ut och Erik förstår inte riktigt det ibland. När han väl ska ta bilder så får vi alltid hålla på jättelänge eftersom jag aldrig tycker att det blir bra. Dock så är han snäll som alltid ställer upp när det väl behövs. 

Golvvärme till hallen

Helgen är nu över och veckan återgår till sitt normala. Det känns skönt att brännbollen är över så att jag får ha hemma Erik i alla fall för en liten stund nu framöver.
 
Nu är allt i ordning inför läggningen av golvvärmen. Sen kan vi inte göra så mycket mer då vi ska få hjälp av Jocke som är plattsättare. Fönstren har jag fortfarande inte tagit tag i och putsat så det är fortfarande något som tynger dessa dagar, men man måste få njuta av vädret också!
 
På bilden här nedan (inte den bästa bilden), kan ni faktiskt se lite hur det blev med panelväggen. Känns skönt att det orangea och gula försvinner allt mer. Längtar även tills vi ska köpa en ny ytterdörr fast det vet ni ju redan.
 
 

Ett inte alltför älskat kök

Ibland känns det som en evighet innan vi väl ska renovera köket. Vi vet faktiskt inte exakt när vi ska göra det så det kan ske ganska snart men också om ett par år. Allt beror lite hur hur det ser ut i övriga livet. Det är ju också ett ganska stort projekt att dra igång.
 
Just nu tycker jag inte om vårat kök. Det är fula färger och allmänt dåligt. Samtidigt så är det här vi spendrar mest tid. Det är ju också här det alltid blir stökigt hela tiden och orken till att hålla ordning finns inte riktigt eftersom det i slutändan inte känns bra ändå. Så pass fult är det faktiskt. Men det funkar, det är faktiskt ett kök som fungerar och då ska man inte klaga alldeles för mycket.
 
 
Såhär ser det ut i köket just nu. Detta är faktiskt den enda delen som ser helt okej ut, men den är ändå ful tycker jag. Jag längtar verkligen tills vi får riva allt det här och bygga upp igen så som det ser ut i våra huvuden. Vi har faktiskt en väldigt tydlig plan på hur vi vill göra, men mer om det senare!
 
 
Idag ska jag passa på att köra bort allt det här. Gissa om Erik är glad för det! Ska bli skönt att få lite utrymme att faktiskt kunna gå utan att behöva akta sig för sakerna.

Minimalism

Ibland känns det som att jag och Erik lever i ett ständigt kaos. Ska jag vara helt ärlig så beror detta kaos till större del på grund av mig. Jag är expert på att lägga saker överallt. När jag sen väl städar så packar jag undan alla saker lite över allt, där de endast får vara tillfälligt. Ingen sak har egentligen en egen plats och på så vis så råder det alltid ständig kaos.
 
Detta är dock något som jag har börjat få bukt på allt eftersom. Av en slump så kom jag in på en en YouTuber som heter Rachel Aust och hon pratade om något som heter minimalism. Efter att ha sett hennes videos så fortsatte jag att titta på andra videor som handlade om minimalism och nu är jag helt fast. Jag är verkligen inte där jag vill vara än, men jag har ändå märkt en stor skillnad på mig själv och mitt beetende.
 
För det första så shoppar jag inte lika mycket, nästan ingenting i jämförelse. På så vis sparar jag också en massa pengar till renoveringen av huset (där handlas det in ganska mycket dock, men det är inte så konstigt). För det andra så tänker jag igenom köp mycket nogrannare, finns mycket att jobba på här givetvis, men en början är alltid en början. Kläder är något som jag har väldigt svårt att göra mig av med. Men jag har börjat minska min garderob och det är ett stort steg för mig. Sen att rensa i ren allmänhet här i huset. Nu senaste ska jag göra mig av med en brödlåda. Just på grund av att vi inte använder den. Den står alltid öppen, ser ful ut och tar enormt mycket plats. Varför har jag ens haft kvar den? Det känns skönt att acceptera att man inte behöver behålla allt. Det är okej att göra sig av med saker och med "att göra sig av med saker" menar jag jag ge bort till tex. Röda Korset.
 
Dock så har jag fortfarande ett stort problem, speciellt Erik tycker det är jättejobbigt att jag gör såhär, jag ställer alla saker som vi ska göra oss av med i hallen och sen så får det stå där. Det brukar ta ganska lång tid innan jag far iväg med sakerna. Men det är något som jag ska bli bättre på!
 
Jag länkar en video som gör mig väldigt motiverad till att börja rensa här hemma, jag gillar verkligen att kolla på videos om minimalism. Nog för att det roar mig men jag märker också en positiv förändring även om jag har långt kvar till där jag vill vara.
 
 

Att vara vegetarian är inte alltid ett alternativ

 
 
Jag tycker det är superbra med människor som är vegetarianer och veganer. Men ibland så finns det finns det inget möjlighet att kunna vara vegetarian. Det finns människor som är allergiska mot substituten som finns för kött. Det finns människor som måste få i sig stora mängder av fett och protein på grund av sjukdomsskäl. Det finns människor som inte har något val.
 
Jag tycker att de som är vegetarianer och veganer som föraktar köttätare ofta glömmer bort att den här gruppen av människor faktiskt finns. Visst man ska inte döda djur för nöjetsskull, men när det kommer till överlevnad så finns det inget alternativ för dessa människor. I slutändan så dödar även djur andra djur för att överleva.
 
För en person som är köttätare men som inte är i behov av att äta kött, bör kanske ibland tänka om och välja ett vegetariskt och veganskt alternativ. Man ska verkligen inte låta lathet komma ivägen för att välja en vegetariskt alternativ, där är jag helt med i deras resonemang. Samtidigt är det viktigt att belysa ämnet om att köttkosten kan ha en viktig funktion för andras hälsotillstånd. Alla är inte kallblodiga mördare för att de äter kött, de göra bara det dem måste för att överleva.
 
Att förespråka en vegetarisk och vegansk kost är viktigt i dagssamhälle då köttkonsumtionen och köttindustin rent ut sagt förjävlig. Men när man börjar se ner på människor och ignorera människor pågrund av att de äter kött så har det gått för långt. Man har egentligen ingen aning om vilka behov och förutsättningar andra människor har när det kommer till kost, för ibland är ett vegetariskt liv inte ett alternativ.

Ytterdörrs djungeln

Vit eller svart, röd eller grå. Inga glaspaartier eller stora glaspartier. När det kommer till ytterdörrar så är det som en enda djungel. Hur skiljer man en bra ytterdörr från en dålig? Jag vet att det finns att söka sig till informationen, men om jag ska vara helt ärlig så förstår jag inte riktigt vad alla dessa siffror och ord innebär. Jag har i alla fall hittat en dörr jag gillar från Skånska Byggvaror dock så finns det fortfarande mycket frågor kring kvalitén. Sen så är det också snuskigt dyrt med ytterdörrar. Det är ju inte direkt att man vill lägga ut flera tusen och sen så funkar inte ens dörren som den ska efter ett tag. Det kommer nog ta ett tag innan vi är helt säkra på vilken dörr vi vill ha. Men modellen som jag vill ha är som den jag har länkat till lite högre upp i texten.
 
Det är faktiskt inget fel på ytterdörren som vi har, det är bara det att den inte passar in och att den känns så mörk och dyster. Hela huset ser dystert ut egentligen, men det är nog själva färgen på huset, det är dock en annan djungel.
 
Detta är då våran nuvarande ytterdörr från utsidan. Den är ganska rejäl som det är, men det är just det att den inte passar in längre. Jag vill ha något gladare och ljusare.
 

Sneak peak klinker

Igår fräste Erik inne i hallen och han hämtade även klinkret igår. Blev superglad när jag kom hem och såg det. Han hade dessutom lagt ut ett par plattor så att vi kan se ungefär hur det kommer att se ut. Tror det kommer bli riktigt bra. Vad tycker ni?
 
 
Nu ska vi iväg och äta middag hos min mamma och efter det så har Erik brännbollsträning. Det är väll ungefär så resten av kvällen kommer att se ut. Förhoppningsvis ska vi hinna se senaste avsnitten av Game of Thrones också.
 
 
Jag hoppas att klinkret inte kommer bli så smutsigt hela tiden. Det var också främsta anledningen till att vi valde grått och inte svart eller vit. Svart och vit har ofta en tendens att lätt se skitiga ut.

Brännbollshelg

Det är alltid såhär i efterhand som man inser hur trist det är när man inte tagit några bilder under helgen.
 
I princip hela helgen har haft inslag av brännboll. Inte så konstigt heller eftersom det är dags för yran till helgen. 
 
Huset har stått orörd hela helgen i princip. Förhoppningsvis blir det nya tag den här veckan. Visserligen hann jag rensa i skafferiet och städa i stor förrådet, men det var typ allt. Jag måste ta mig tiden till att putsa fönstren. Det är verkligen något som jag måste se till att prioritera, men idag jobbar jag hela dagen och imorgonkväll så ska vi bort. Det får bli på onsdag eller torsdag isåfall.
 
Hoppas ni andra har haft en toppen helg! Nästa helg är det dags för brännbollsyran och Erik skulle uppskatta om så många som möjligt vill komma och heja fram hans lag Übermensch! 

Trädgårdskaos

När vi grävde in fiber så förstördes i princip hela gräsmattan. Detta var såklart något som vi var helt medvetna om och dessutom så var det så värt det. Nu när gräsmattan redan är helt förstörd så ville vi passa på att ta bort några och flytta några buskar. Visst är det mysigt med en massa bärbuskar men det kändes som att de tog allt för mycket plats och de hade vuxit sig helt vilda, så det var allmän oordning. 
 
Vi har även planerat att bygga en stor altan i sommar och då försvinner en del av gräsytan. I och med att vi flyttat på buskarna så kommer vi åt mer av trädgården och på så vis så tappar vi inte lika mycket gräsyta. Buskarna flyttade vi istället ner mot tomtgränsen. Det kommer bli perfekt som insynsskydd!
 
Bild från juli 2015
 
Såhär ser det ut idag. Maj 2016
 
I sinom tid så ska vi göra ordentliga stöd för buskarna. Just nu så får det räcka med att vi har bundit upp dem och satt i en pinne/bräda som stöd.

Hejdå plastmattan

Igår drog vi bort plastmattan från hallgolvet, det är dock fortfarnde kvar plastmatta i köket. Man fick riktigt ont i händerna efter att ha slitit och ryckt upp mattan från golvet. På vissa ställen så satt mattan fast extra hårt och då tog vi kofoten och bröt upp mattan.
 
 
Det fanns två lager av matta, varav den första bara rullades ihop men den andra satt fast riktigt ordentligt. Det var då vi fick slita, rycka och bryta. Efter att all matta var borta så tog vi också bort städskåpet som stog mellan sovrumsdörren och badrumsdörren. När klinkern är lagd så ska vi sätta dit ett nytt städskåp. 
 
 
 
Imorgon är det tänkt att Erik ska fräsa ut för att lägga ned golvvärmen. Ikväll har han nämligen brännboll och jag jobbar kväll.

4 onödiga saker till huset jag vill ha idag

 
 
Kodlås till ytterdörr - Hur skönt skulle det inte vara att ha ett kodlås till ytterdörren? Slippa leta efter nyckel eller hålla på att gömma. Om någon måste hämta något och man inte är hemma så kan man bara säga koden (om det är någon man litar på såklart). När vi ska köpa en ny ytterdörr så kommer jag definitivt vilja skaffa ett kodlås, men det är något som jag och Erik får diskutera när det väl blir aktuellt.
 
Eldrivna gardinskenor - Jag har svårt att somna när det är för ljust ute, men jag älskar att vakna av att det är ljust ute. Hur skönt vore det inte då om man hade gardiner som automatiskt stängs vid 22 på kvällen och öppnas 07 på morgonen? Speciellt nu på sommaren vill jag ha en då det nästan är ljust hela tiden.
 
Robotdammsugare - Jag avskyr att dammsuga, behöver jag säga något mer? Egentligen behöver jag ingen robotdammsugare för jag har Erik som alltid dammsugar, dock så hade det varit nice att ha en. Det är väll den där lyxkänslan jag vill komma åt.
 
Robotgräsklippare - Precis som dammsugaren så känns robotgräsklipparen som lyxig att ha. Jag kan ibland tycka att det är kul att klippa gräset, men även här så är det Erik som sköter det mesta med gräsmattan. Men vill man ha så vill man, det betyder dock inte att jag kommer köpa en.
 
Givetvis så klarar man sig bra med nycklar, vanliga gardiner, en vanlig dammsugare och gräsklippare. Men om jag fick välja två av dessa saker så skulle jag välja kodlåset och gardinskenorna. Kanske en vacker dag att jag har allihop, men innan dess har det väll dykt upp något nytt som man hellre vill ha.
 
 

Före renoveringen i hallen

Nu har det gått nästan ett år sedan vi fick bekräftat att vi skulle få köpa huset. Det känns jättekonstigt att tänka på, att förra året så bodde vi fortfarande i en etta på teg. Det är så mycket som har förändrats, både med huset och med oss själva.
 
Hittills har vi renoverat vårat sovrum, gillestugan i källaren, gipsat om garaget, grävt in fiber, total renoverat badrummet och nu så håller vi på med hallen. Förra veckan så beställde vi klinker från kakelhuset och idag så ska Erik förbereda för golvvärmen. Det är fortfarande mycket kvar på huset så nog kommer det dröja några år innan vi är helt klara. Men i det här takten så kommer det ske på ett ögonblick.
 
Så snart jag kan så ska jag lägga upp lite före och efter bilder på de andra rummen, men just nu så får ni se före bilderna från hallen.